Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κοζάνη: ρήγμα που... περπατάει τρομοκρατεί τους κατοίκους

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής Κοζάνης από ρήγμα που… πλησιάζει στα σπίτια τους


Στο πόδι βρίσκεται το επιστημονικό προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του νομού Κοζάνης παρακολουθώντας τις μεταβολές στο ρήγμα που εντόπισαν κοντά στα σπίτια τους οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, στην Πτολεμαίδα.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την περιοχή επισκέφθηκαν κλιμάκια επιστημόνων και μηχανικών του ΙΓΜΕ, της νομαρχίας Κοζάνης, του δήμου Πτολεμαΐδας αλλά και της ΔΕΗ καθώς εκτιμάται ότι η δημιουργία του ρήγματος συνδέεται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες σε παρακείμενο ορυχείο της επιχείρησης. Αύριο αναμένεται στην περιοχή και ομάδα εδαφολόγων της ΔΕΗ από την Αθήνα για να πραγματοποιήσει επιτόπια μελέτη του φαινομένου.

Το ρήγμα, που σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις ξεπέρασε τα 300 μέτρα μήκος, βρίσκεται μεταξύ του οικισμού και του ορυχείου της ΔΕΗ. Ο εντοπισμός του ήταν τυχαίος. Η αποκάλυψη έγινε όταν αλωνιστική μηχανή θέρισε τα σιτάρια σε χωράφια δίπλα στον οικισμό. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, το βάθος του ρήγματος σε ορισμένα σημεία φθάνει στο 1,5 μέτρο και τα πλάτος («άνοιγμα») το μισό μέτρο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών είναι καθησυχαστικές. Ωστόσο, οι περίπου 600 κάτοικοι του οικισμού ανησυχούν και, με την ευκαιρία, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού τους ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών.

Τα πορίσματα των κλιμακίων από τους επιτόπιους ελέγχους και τη μελέτη του φαινομένου αναμένονται εντός των επόμενων ημερών.

ΠΗΓΗ megalopoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών & αθλητικών εφημερίδων